26 Ocak 2016 Salı

Uzay Kirliliği

Bilimsel ve akademik açıdan uzay kirliliğini ele alırsak uzay kirliliği eski toprak insanların yaşamadıkları bir kirliliktir. Çünkü uzay kirliliği denilen sorun eski bir sorun değildir ve yaklaşık 50 yıldır ortaya çıkmış olan bir sorundur.

Uzay Kirliliği Nedir?
Uzay kirliliğinin çevre kirliliğinden tek farkı uzayda gerçekleşiyor olmasıdır. Nasıl ki çevremize attığımız maddeler (genelde çöp olur ama kirlilik yaratması için çöp olması şart değildir) çevremizde kirlilik oluşturuyor ise uzaya atılan uzay araçlarının uzayda kalmasının neticesinde oluşan kirliliğe verilen isimdir.Buraya kadar olan kısım konuyu anlamanız için yeterli değil ise lütfen yazının devamını okuyun, yazının devamı uzay kirliliği nedir sorunuza cevap verecektir.

Uzay Kirliliği Nedir, Sebepleri, Sonuçları, Nasıl Oluşur
Uzay Kirliliği


Uzay Kirliliği Nasıl Oluşur? Sebepleri (Nedenleri) Nelerdir?
Son yıllarda araştırmalar veya başka nedenlerle uzaya gönderilen uzay araçlarının uzaydan dünyaya dönüşü neredeyse imkansızdır. Bu uzay araçları dünyaya dönemedikleri için de bir süre sonra uzayda infilak ederler. Yani otoyolda benzini biten bir araba gibi olurlar. Uzayda yer çekimi olmadığından ötürü de bu araçlar sürekli olarak boşlukta ilerlerler. Bu boşlukta ilerlemeler sonrasında genellikle bir meteora veya başka herhangi bir maddeye çarparlar. Bu çarpmanın etkisiyle araçlar daha da ufak bir hale gelir ve çarpıp parçalanma riskleri de daha da artar. Bu döngü bu şekilde devam eder ve uzayda dağılan bu parçalar (genellikle metal) kirli bir görüntü ortaya çıkarırlar.

Uzay Kirliliğinin Sonuçları ve Zararları Nelerdir?
Günümüzde uzay kirliliğinin zararı çok az hissedilmektedir. Bu maddeler bazen meteor ile çarpışır ve meteor yeni bir yön alır. Meteorların yönleri bazen dünyaya dönerler ve dünyaya doğru hızla ilerlerler. Bazen de uzaydaki bu kirlilik yaratan maddelerin dünyaya geri düşmesi söz konusu olabilir. Yaşadığımız zaman dilimi içerisinde pek sorun çıkarmamasına karşın ilerleyen yıllarda oldukça sorun çıkarma ihtimali muhtemeldir. Uzaya araç gönderen kurumların bu hususları dikkate almazlar ise sonraki nesillerin üzerine uzay mekiklerinin parçaları her an düşebilir, her an kafalarının üzerine bir meteor görebilirler.

Uzay kirliliğini önlemek için nasıl önlemler alınabileceği ise henüz tartışılmamaktadır. Çünkü uzay bizden biraz uzakta olduğu için halk bu konuda bilgi sahibi değildir. Eğer bir gün halkın büyük bir kesiminde teleskop olursa ve uzayı incelerler ise uzayın her geçen gün biraz daha kirlendiğini göreceklerdir ve o zaman belki önlem alınabilir. Birey olarak herkesin acilen üzerine düşeni yapması gerekmektedir zira yukarıdaki fotoğraf her şeyi özetlemektedir. 1961 yılından 2013 yılına gelindiğinde neredeyse 1000 katlık bir artış uydu görüntüleri ile anlaşılmaktadır. Bu sayı teknoloji çağıyla birlikte daha hızlı artacaktır ve korkarım ki birkaç yıla kadar uzay kirliliği hayatımızı daha fazla etkileyecektir.

Uzay Kirliliği hakkında daha fazla bilgi için Google 'da Arama yapabilirsiniz.

6 yorum

avatar

Uzay boşluğu dünyanın ve diğer alemlerin ya da gezegenlerin çöplüğüdür.Bi uzayı pisletmediğimiz kaldı yakında oda öksürmeye başlar..:)

avatar

bir ara bununla ilgili bir video izlemiştim çinliler bir test yapmış kendi uyduysuyla eski bir uyduyu çarpıştırmış bu sayede uzayı daha çok kirletmiş bu milletler hiç diger milleti düşünümüyor

avatar

Ben şahsen uzay kirliliğinin çok aşırı bir zararı olduğunu düşünmüyorum zaten uzay dediğimiz yer aşırı büyük sonsuz bir alan birazcık kirlense bize yansımaz diye düşünüyorum.

avatar

Uzay sonsuz genişlikte bir ortam olduğu için ne kadar kirlensede çok fazla etkilenmeyiz diye düşünüyorum, ama o meteor taşları çok tehlikeli nassa umarım dikkat ediyorlardır.

avatar

Vay arkadaş uzayı da sonunda kirlettiler. Ben uzay mekiklerinin dünyaya tekrar geri geldiğini düşünüyordum meğer uzayda kalıyormuş. Peki bunları temizlemek için birşey yapamıyorlar mı?

avatar

Atıkların her zaman zararı vardır. ister dünyada isterseniz uzay boşluğunda farketmez. allah orayı yarattıysa vardır bi bildiği. bizede yakışan her tarafı temiz tutmaktır.

Back To Top