24 Ocak 2016 Pazar

Bilimin Vitamin Anlayışındaki Gelişmeler

Besinleri oluşturan çok küçük maddelerin gerekliliğinin ortaya konması için pek çok tıbbi ve fizyolojik gözlem ve kimyasal deney gerekmiştir. Bununla birlikte neden bazı kafaların bu ve benzeri buluşlara ayak direttikleri de merak konusudur. Gerçeği söylemek gerekirse vitaminler beslenme konusunda aksiyom değerinde olan bir anlayışı ağır bastıran bazı günlük alışkanlıkları altüst ediyorlardı. Hastalığın, beslenme rejimindeki 'fazladan' bir toksik (zehirli) elementin, enfeksiyona yol açan mikrobik bir organizmanın varlığından ileri geldiği söyleniyordu. Belirli bir maddenin yokluğunun fizyolojik açıdan kaçınılmaz biçimde ölümle sonuçlanacak bozukluklar yaratabileceği akla getirilmiyordu.

Teknik açıdan incelendiğinde, uygarlığın ilerlemeleri insanoğluna rahatlık ve konfor getirmesine karşılık, aynı nedenle insanı doğayla doğrudan ilişki kurmaktan da uzaklaştırmıştır. Bu akla aykırı uzaklaştırmanın, özellikle beslenme alanında tehlikeli sonuçları olabilirdi. İnsanların besinleri yemeden önce, öngörüşlü doğanın içlerine kattığı temel maddeleri ayırmak için uyguladıkları kimyasal ve mekanik hazırlıkların (pirincin cilalanması, şekerin arıtılması gibi) tehlikeler vardır.
Aynı fikir düzeyinde, bazı bitkilerin, bazı yumruların yetiştirilmesinde kullanılan yöntemlerin aşırı ölçüde geliştirilmesi insan ihtiyaçlarının doyurulmasına ters düşmektedir. Gerçekten bu bitkilerde -gözlem insanların beslenmesi için yetiştirilen hayvanların ileri yöntemlerle semirtilmesi için de geçerlidir- su, nişasta, inülin, yağlı madde vb. yedekleri çoğaltılmakta, ama aynı anda da canlı hücrelerin bölümlerindeki vazgeçilmez maddeler yani mineral maddeler ve vitaminler azaltılmaktadır. Buna karşılık -çünkü hastalığın her zaman ilacıyla bir arada bulunduğu söylenir- ulaştırma olanaklarının olağanüstü derecede gelişmesi sayesinde mübadelelerin hızlanması ve artması, yaşama koşullarına son derece yararlı olmuştur.

Geçmişden Günümüze Bilim ve Vitaminler


Bugün yapay katkılarla gerekli dengeler sağlanmakta, beslenmenin tekdüzeliği de, eksikliği de belirli ölçüde düzeltilmektedir. Mesela günümüzde iskorbüt hastalığı hızla besin takviyesi yapabilme olanakları sayesinde şehirlerde ve denizlerde ortadan kalkmıştır. Bugün çağ dışı sayılan bu korkunç hastalıkları önlemek veya durdurmak için, artık inceden inceye düşünülmüş bir beslenme rejimi uygulamanın yeterli olduğu herkesçe bilinmektedir. Kararsız tedavi yönteminin yerini, vitamin eksikliklerinin rasyonel tedavisi almıştır. İnsanoğlu eskiden karşısında eğildiği felaketlerin efendisi olmaya başlamıştır. Vitaminler birer varsayım değil, birer gerçektir. Bilginlerin cehaletini saklamak için ileri sürülmüş yalanlar da değildirler, çünkü varlıkları kanıtlanmıştır. Günümüzde vitaminlerin, içinde bulundukları besinlerden ayrılmaları, elle tutulmaları, hatta imal edilmeleri artık mümkündür.

Bilimin Vitamin Anlayışındaki Gelişmeler hakkında daha fazla bilgi için Google 'da Arama yapabilirsiniz.

5 yorum

avatar

Sitenizde vitaminlerin tek tek nasıl bulunduğunu okudum. Gerçekten her biri ayrı bir başarı öyküsü. Keşke eksikliklerindeki hastalıklara yaşamasak, yeni bir bilim adamıda bunu bulsa :)

avatar

Konunuzun tam yerinde ve döneminde açtığınız iç,in sizleri tebrik ederim bu yaşanan Bilim ve vitamin arasındaki dengeyi ben aslında şu şekilde isimlendiriyorum doğallığı bozma çünkü bu yaşanan gelişmeler teknolojinin ve bilimin ileri götürüşü tüm beslenme ihtiyaçlarımızı derinden etkilediğini artık bilmeyen kalmamıştır . Çok önceleri hepimiz biliriz ki domatesin içinden çıkan çekirdekleri ektiğimizde bitkinin yetişmesi gerektiğini ama artık şu an tüketilen domateslerin hiç bir tanesinin çekirdeğinden yeniden doğaya kazandıramadığımız gerçeği insanı ürkütüyor. Bu denli dna ve organizma ve hücrelerin yapısıyla oynamak gerçekten insanların sağlığını ticaretin çoğalması için çok ucuza bozulabileceği gerçeği çok can sıkıcı geliyor. Çok yakında tüm öğünlerimizde tek bir hapla geçirdiğimiz günler olacağını düşünür oldum en azından artık bilim kurgu filmlerinde görünce çok şaşırmıyorum..

avatar

vitamin insan sağlığı açısından önemi herkes tarafından bilinir. ve bilim insanları bilim açısında anlayışı detaylı ve çok iyi biçimde anlatmışsınız

avatar

Vitaminleri bulmak çok iş yahu. Gerçi yeni bir şey bulmak zor iş. Şuana kadar çoğu şey bulundu mesela bu günden sonra kolay kolay bir şey bulunmaz anca yeni icatlar yapılabilir diye düşünüyorum.

avatar

Vitaminlerin tarihçesi açısından baya güzel yazmışsınız.Daha önce kafama takılan soruların yanıtlarını siteniz buldum.Takipteyim.tşk

Back To Top