23 Ocak 2016 Cumartesi

Seo Açısından En Uygun Url (link) Yapısı

Seo konusunda bilgimiz profesyonel düzeyde değil ancak deneme yanılma yoluyla bugüne kadar edindiğimiz birkaç bilgi mevcut. Bu bilgileri ziyaretçilerimiz ile paylaşarak seo konusunda bilgi eksikliği yaşayanlara yardımcı olmayı istiyoruz. Seo konusu oldukça karmaşık bir konu olduğu için bölüm bölüm ele almak daha doğru olacaktır. Bu nedenden ötürü de bugün url yapısının seo açısından önemini ele alacağız.

Link (url) yapısı hem arama motorları açısından hem ziyaretçileriniz açısından hem de sizin açınızdan önemlidir. Arama motorları uzun ve anlamsız url adreslerini kayıt ederken ve sonuçlarda gösterirken zorlanır. Ziyaretçiler de aynı şekilde değişik bir url yapısına ancak büyük uğraşlar neticesinde arama motorlarından ulaşabilir. Siz ise site içi link yapısını inşa ederken veya başka bir yerde hızlıca url adresinizi eklemeniz gerektiği bir anda bu url adresinin karışık olmasından dolayı hatırlamakta güçlük çekersiniz.

Seo açısından uygun olan url yapısı nasıl olmalıdır?
Örnek ile anlatmak daha doğru olacaktır. Mesela seo url adında bir makale yazıyoruz. Bu yazımızın url yapısı aşağıdaki şekillerde olabilir.

siteadresi/tarih/seo-url.htm
siteadresi/kategori/seo-url.html
siteadresi/yazının-id-numarası/seo-url.php
siteadresi/seo-url-yazının-id-numarası.aspx
siteadresi/seo-url.ashx
siteadresi/yıl/seo-url.asp
siteadresi/seo-url.cgi

Wordpress - Blogger gibi hazır sistemlerin çoğunda bu uygulama zaten mevcuttur ancak joomla, cms veya başka alt yapıya sahip sitelerde bu url yapısı karman çorman bir yapıdadır.
Peki Seo açısından uygun olmayan site içi link (url) yapısı nasıldır?

siteadresi/index.php/seo/content/read123315/t_1/seo&url&2016_01_23.html
siteadresi/cokuzunbiridnumarası.php?filan-dilsec-sha1tarzında40karaktersayıveharf=burayadadeğişikbişiler.htm
siteadresi/seoicinyazilar/yeniyazilar/enyeniyazilar/yazarseoyazilari/c_5646513/yepyeni/seo-url-3544karakter

Yukarıdaki url yapısı bizim gibi seo hakkında bilgisi olan ve kullanışlı altyapıları kullanan kişiler için oldukça saçma gelebilir ancak son iki yılı hesaba kaymaz isek mynet gibi büyük firmalar dahil böyle karışık url yapılarını kullanıyorlardı. Aslında seo için uğraş veren kişiler Google ile işbirliği içerisinde internet ortamının kullanışlı olması için farkında olarak veya olmayarak çok büyük değişikliklere neden oldular. Bu url yapısında ortaya çıkan köklü değişiklikte bu değişikliklere dahildir.

Seo url link yapısı nasıl olmalıdır tavsiye, öneri


Bir diğer husus ise aynı içeriğin birden fazla url yapısı ile site içerisinde tanıtılmasıdır. Google bunu çoğu zaman spam olarak algıladığı için buna da dikkat etmek gerekir. Yani içerik aynı ama www olarak veya olmayarak olmak üzere iki farklı url yapısı, içerik aynı olduğu halde index1, gerçekindex, gerçekindexinkopyası.php şeklinde kullanılması sakıncalıdır. Buna benzer link yapısı var ise 301 yönlendirmesi ile sadece tek bir anasayfa adresine yönlendirme yapılmalıdır. Örnek olarak;

siteadresi/index
siteadresi/asılindex
siteadresi/yedekindex
siteadresi/url+?+#
www.siteadresi/anasayfa


Daha basit ve sadece anahtar kelimeyi hedef alan url yapısı kullanırsak ne değişir?
İlk olarak arama motorlarındaki sıralamanıza olumlu yönde etkileri olur. Mesela şuan aklınıza gelen bir soruyu arama motorunda aratın ve çıkan sitelerin url yapılarını inceleyin url yapılar siteadresi/asdasd/2134564/ttt22/sorum.html şeklinde mi olacak yoksa siteadresi/sorum(veya soruma yakın url) şeklinde mi olacak?

Özel simgelerden oluşan url yapıları da her zaman için olumsuz sonuçlar doğurma ihtimali olan url yapılarıdır. Mesela ( ) = ? * + / [ & % $ gibi karakterleri url olarak kullanmamak gerekiyor. Örnek olarak aşağıdaki url yapısı olmamalıdır;

siteadresi/yazıurl?cgi}.pl+1=$$$ha1.html

Yine son günlerde popüler olan https uzantısı da ciddi manada sorunlara neden olabilmektedir. 301 yönlendirmesi kullanmayan sitelerde aynı içerik aynı url http ve https olmak üzere iki farklı şekilde indekslendiği için spam uygulamalarına maruz kalabilmektedir.

Kısaca, seo için önem arz eden uygulamalardan birisi olan url yapınızı kontrol ediniz. Eğer yukarıda yazılan sakıncalı durumlar söz konusu ise bu url yapılarını düzeltin. Konuya dair sorularınızı yorum kısmından ulaştırabilirsiniz.

Seo Açısından En Uygun Url (link) Yapısı hakkında daha fazla bilgi için Google 'da Arama yapabilirsiniz.

10 yorum

avatar

Aslında bu link yapıları konusunun SEO açısından ne kadar önemli olduğu yeni yeni farkedilmeye başlandı webde. Google'ın algoritması gereği link yapısının kodlama formatından çıkartılıp bir anahtar kelime malzemesi olarak kullanılması çok önemli ve bu konuya güzel bir sunum ile açıklama getirmişsiniz. Tebrikler

avatar

seo arama motoru optimiazsyonu ve herkes bunu yapamaz. seo webmsterlar için bilinmesi gereken bir şeydir. yoksa siteleriniz alt yerler de kalabilir özen göstermek lazım

avatar

Eğer ki sitenizin başarılı bir yere gelmesini istiyorsanız SEO işine çok dikkat etmeniz gerekir. Yazıda da belirtildiği gibi link yapısının önemi çok fazla dikkatlice ayarlanması gerek.

avatar

Her şeyin başı SEO gerisi yalan dolan, ne zaman özgün içerikle SEO ya önem verdin o zaman yükseldin.

avatar

gayet yararlı bir makale olmuş ancak sitenizde konu linkinde 2016/1 diye tarıhde belırtılmış bunun seo ya katkısı var mıdır ? Yoksa link uzunlugundan ötürü dezavantaja dönüştürür mü bilemedim

avatar

Seo sadece özgün içerik değildir, seo başlı başına gerçek anlamda kaliteli bir site yapmak demektir. Kaliteli ve seoya uygun bir site yapmak istiyorsa link yapısına da dikkat etmemiz gerekiyor.

avatar

Benim de kendime ait site ve bloglarım var. Ancak bir türlü bu SEO mantığını çözemedim. Sitem özgün ama sıralarda bek çıkmıyor. Bir yerde hata yapıyorum ama nerede tam emin değilim.

avatar

günümüzde seo denilince akla google gelir. web siteleri gelir ama piyasada seo uzmanı çok var ama hepsi uzman değildir sadece bir kaçı bu işi iyi bilir

avatar

Zaten sitelerin olmaz olması SEO'dur. Ki ben çok anlamam SEO'dan. Sitem var ama nasıl uygulayacağım bilmiyorum. Acaba bu konuda yardım edermisiniz..

avatar

Benim en çok kullandığım link yapısı site.com/post-adi-postid şeklinde sizede tavsiye edebilirim seo açısından faydalı bir link yapısı olduğunu düşünüyorum.

Back To Top