22 Ocak 2016 Cuma

Göz Kuruması (Xerophthalmia)

Bu hastalık ülkemizde farklı isimlerle değerlendirilmektedir, bu nedenle biz geçmiş dönemde görülen göz kuruması rahatsızlığına küçük bir giriş yapacağız. Daha sonraki makaleleri alt bölümler halinde ele alarak hastalığın çeşitleri hakkında daha detaylı bilgiler vereceğiz. Şimdilik Xerophthalmia olarak adlandırılan ve dilimize genel anlamıyla göz kuruması olarak geçen hastalığa değineceğiz.

Xerophthalmia


Raşitizm hastalığında olduğu gibi göz kuruması hastalığı da sıklıkla çocuklarda görülür. Hastalık göz kapaklarının giderek şişmesiyle başlar, çok geçmeden göz kapakları açılmamaya başlar. Daha sonrasında ise gözde ciddi zedelenmeler (lezyon) ortaya çıkar, saydam tabaka donuklaşır. Göz yuvarlağı körlüğe yol açacak irinli bir sıvıyla dolmaya başlar.

İncil 'de bile hastalığın kökeninin besin rejimine dayandığı yazılıdır. ''Ot o kadar azdı ki, kırlardaki geyik bile yavrularını terk etti... Yeşillik olmadığından, çıplak tepelerdeki yaban eşeklerinin bile, gözleri karardı, çakallar gibi boşu boşuna havayı yutmaya çalıştılar.''

MacKenzie 1857 yılında bu hastalığa dair tezleri yeniden ele aldı. Bu arada büyük savaşın sonlarına doğru bir sürü Danimarkalı çocuğun aynı anda göz kurumasına yakalandı. Bunun nedeni savaş koşulları nedeniyle süt ve yağın bulunmamasıydı. Bu iki olay dizisinin birbiriyle olan ilintisi çözülünce hastalığın azmasının ve gelişmesinin nedeni ortaya çıktı.
Seylan 'da ve Endonezya 'da bu hastalığa o kadar çok rastlanır ki, körlerin çoğu göz kuruması hastalarıdır. Bunlarda göz kapaklarının iltihabı dışında, derilerinin rengi de kurbağanın derisini andıran bir donukluktadır. Göz kuruması Japonya 'da daha özel bir biçimde (hikan) görülür, deri kurur, gözdeki katılgan zar (konjonktiv) sertleşir ve sindirim bozuklukları görülür.
Ayrıca hemeralopi (tavuk karası, gece körlüğü) denilen, özellikle alacakaranlıkta ortaya çıkan geçici körlük hastalığı vardır. Eskiçağ insanlarının bildikleri bu hastalığı, Mısırlılar çiğ sığır ciğerine dayanan bir beslenme rejimiyle iyileştirirlerdi.

Bu hastalığa ve besin yoksunluğu nedeniyle ortaya çıkan diğer hastalıklarla ilgili yapılan önemli çalışmaların gözlemlerini şöyle özetleyebiliriz:
Bir beslenme rejimine, herhangi bir besinin eklenmesi, o ana kadar iyileştirilmesi olanaksız sayılan bir hastalığı önler veya iyileştirir.
İskorbüt, taze sebze ya da meyveye dayanan (özellikle C vitamini içerenler) bir beslenme ile iyileştirilebilir. Beriberi hastalığının ilacı, uzun süre pislik olarak kabul edilmiş olan pirincin kabuklarının tüketimidir. Pellagra taze sebze ve et bakımından zengin bir beslenme karşısında fazla direnemez denilebilir. Raşitizm ile göz kuruluğu ise bazı yağlı maddelerin fazla miktarda alınması sonucunda iyileşmekte ya da yok olmaktadır.

Göz Kuruması (Xerophthalmia) hakkında daha fazla bilgi için Google 'da Arama yapabilirsiniz.

9 yorum

avatar

ilk defa duydugum ilginç bir bilgi. Dikkatl olmak gerek gerçekten göz kuruması hafife alınmayacak bir rahatsızlık. Belirtileri başladıgında doktor muayenesi şart.

avatar

Göz kuruması ve verdiği rahatsızlık çok ciddi derecede sorun yaşatıyor bir arkadaşım da vardı bir ara çok sıkıntılar yaşamıştı yanılmıyorsam bir kere olunca dönem dönem tekrar eden bir olaymış göz kuruluğu..

avatar

Allah'ım ya nasıl hastalıklar var. Demekki süt önemli çoçuguma süt içme konusunda daha dikkatli olacağım sayenizde teşekkürler böyle bir eşsiz bilgiyi bizimle paylaştınız için.

avatar

Göz çok hassas ve en önemli duyu organlarımızdan. Çok dikkat etmek lazım vakit ve imkanımız varken. Yazınızda çok önmeli bilgiler paylaşmışsınız bu konuda teşekkürler...

avatar

Bende de aynı problem var ancak pek sık değil. Şuan için ilaç kullanıyorum. Doktor 2-3 ay bilgisayardan uzak kal..

avatar

Genelde bilgisayar başında çok kalanlarda ve çok kuru havalarda toz toprakda gezenlerde bu hastalık meydana gelir.Gözlere limon damlatarak bu hastalığı önlüyebilirsiniz.

avatar

günümüzde birçok bebekte görülebilir.benim bir yakınımın çocuğunda da vardı. çok büyük sıkıntılar doğurabiliyor. allahtan yaşı büyüdükçe rahatsızlığı gitti.

avatar

genelde bilgisayar başında duranlarda görülen sıkıntı değil mi bu hocam? Bunun için bilgisayar başında çok vakit geçirenlerin sunni gözyaşı kullanmaları iyi olacaktır. Gözlerini saatte bir kapalı tutmalı ve dinlendirmeleri gerekir...

avatar

Bilgisayar başında çok oturanların başına gelir genelde.Göze yansıyan ultraviyole ışınlar göz kapakçıklarında kurumaya sebeb olur.Damla kullanıması gerekir.

Back To Top