22 Ocak 2016 Cuma

Pellegra

Kısaca Pellegra Hastalığı Nedir?
Pellagra mikrobik bir hastalık olmamakla birlikte tamamen beslenme alışkanlığının yeterli düzeyde B3 vitaminini içermemesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Kısaca Pellagra Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
En sık görülen belirtiler arasında, deri iltihabı ve ishal fiziksel belirtilerden olmakla beraber bunama gibi zihinsel belirtiler de görülür. Tedavisi ve hastalıktan korunma yolu ise havuç, brokoli, süt, yumurta, hurma gibi B3 vitamini içeren besinleri tüketmektir. Mikrobik bir hastalık olmamasından dolayı sadece beslenme düzenini değiştirerek hastalığa yakalanmama veya hastalıktan kurtulmak mümkündür.

kısaca pellegra hastalığı nedir, 4d, hangi vitamin eksikliği, hakkında bilgi, beriberi, ne demek, tedavi yöntemleri, nedenleri nelerdir, sebepleri, hastalığının sebebi
Pellegra Hastalığı


Pellegra hakkında daha detaylı bilgiler
Beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardan birisi de pellegra hastalığıdır. İshal, deri iltihabı gibi fiziksel belirtilerinin yanında bunama gibi zihinsel belirtiler de gösterir. Deri iltihabı vücudun havayla temas eden kısımlarında (eller, bacaklar, boyun gibi) görülür. Hastalık, genel bir yorgunlukla, kulaklarda uğultuyla, sindirim bozukluklarıyla ilk belirtilerini gösterir.
Hastalık ortaya çıktığında ise, özellikle ilkbaharda güneş ışınlarının da etkisiyle, deri şişer ve kırmızımsı lekeler oluşur. Hastalığa yakalanan kısımlar sarımsı bir sıvıyla dolu kabarcıklarla kaplanır. Bunlar çok geçmeden patlayarak yerlerini kalın ve irinli kabuklara bırakırlar. Ayrıca ağız ve dilde kan toplanarak dayanılmaz derecede ağrılı bir iltihaplanmaya yol açar, çok geçmeden de acı veren sıyrık ve çatlaklar ortaya çıkar. Ayak tabanları ve avuç içlerinde bir yanma hissi duyulur. Aralıksız sindirim bozukluklarının yanısıra başdönmeleri de görülebilir.
Pellagra çılgınlığı denilen, hıçkırıklar ve sersemlikle başgösteren bir çeşit delilik denilebilecek bir ruh hali hastayı etkisi altına alır. Deri daha da kalınlaşır ve rengi koyulaşır. Sindirim bozuklukları artar, yürüyüş sarsak bir hal alır. Çoğunlukla hasta, acılarını dindirmenin çaresini kendisini suya atarak arar.

Pellagra hastalığının tarihçesi ve hastalık hakkında diğer bilgiler
Pellagra ilk olarak 18.yüzyılın ortalarında İspanya 'da görüldü. Kısa süre sonra İtalya 'da, Romanya 'da ve Fransa 'da (Landes bölgesinde) da ortaya çıktı. O dönemde Pellagra hastalığının bozulmuş mısırla beslenmeden oluştuğu ileri sürülmekteydi. Çünkü hastalığa birbirlerinden çok uzakta yaşayan ama ortak özellikleri olan halklar arasında rastlanmaktaydı. Bu ortak özellik temel besin maddelerinin mısır olmasıydı.

Pellegra hastalığı nedir, belirtileri, tedavisi


Pellagra hastalığının incelenmesine ciddiyetle ilk olarak A.B.D 'de yaşayan Goldberger başladı. Meslektaşlarının iskorbüt ve beriberi 'de yaptıkları gibi, o da çeşitli gözlemleri derledi. Bu sayede temeli mısıra dayanan son derece yoksul ve tekdüze beslenmeleri nedeniyle zencilerin bu hastalığa yakalandıklarını, oysa onlarla birlikte yaşayan ama et ve sütle beslenen beyazlara hiç bir şey olmadığını anladı. Tıpkı Eijkman gibi, ama denetimi altına aldığı kitleler üzerinde çalışan Goldberger, çeşitli beslenme biçimlerinin sonuçlarını inceledi. Et ve sebze akımından zengin bir yemeğin Pellagra hastalığını önlediğini, hatta hastalığa yakalananları bile iyileştirdiğini ortaya koydu. Burada da durum apaçık ortadaydı; hastalığın ilacı zengin bir beslenme rejimiydi. Bununla birlikte Goldberger 'in Pellagra hastalığının mikrobik bir hastalığı olduğu inancını çürütmesi kolay olmadı. Bunu başarabilmek için, karşı çıkanları inandırmak amacıyla kendi üzerinde, cesur bir deney yaptı. Bazı meslektaşlarıyla, Pellagra hastalığı bulunan bir hastadan alınmış deri döküntülerini, burun ve idrar salgılarını kendine aşıladı. Hiç rahatsızlık hissetmemesinin ardından kanıtlama yapılmış, hastalığın mikrobik olduğunu ileri süren kuram çürütülmüştür.
Tıpkı iskorbüt ve beriberi gibi, Pellagra hastalığına da kötü beslenme, daha doğrusu bireyin beslenme düzeninde yaşam için gerekli temel bir ilkenin eksikliği yol açmaktaydı.

Bu makale kısaca pellegra hastalığı nedir, 4d, hangi vitamin eksikliği, hakkında bilgi, beriberi, ne demek, tedavi yöntemleri, nedenleri nelerdir, sebepleri, hastalığının sebebi gibi anahtar kelimeler kullanılarak pellagra ile ilgili sorulara bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır.

Pellegra hakkında daha fazla bilgi için Google 'da Arama yapabilirsiniz.
Back To Top