22 Ocak 2016 Cuma

Raşitizm

Raşitizm Nedir?
Raşitizm mikrobik olmayan, sadece beslenme diyetinde D vitamini eksikliği olmasından veya yeterli düzeyde güneş ışığından mahrum kalınmasından dolayı ortaya çıkan ve genellikle 0-2 yaş dönemi çocukların kemik gelişiminden kaynaklan hastalığa verilen isimdir. Hastalığın tedavisi için erken tanı oldukça önemli olmakla birlikte tedavi edilmez ise kemik yapısında tedavisi oldukça zorlaşan kalıcı sonuçlar meydana gelir.

Raşitizm ve osteomalazi, raşitizm tedavisi ne kadar sürer, alopesi ameliyatı, vitamin eksikliği, bitkisel tedavisi, bçeşitleri, diğer adı, ders notları, ödev, ekşi, grafisi, fizik muayene, kemik erimesi hastalığı, anlamı,
Raşitizm Hastasının Kemik Yapısı


Raşitizm Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Raşitizm belirtileri kemik sistörülür. Organizmanın emmiş olduğu kasliyum kemikler üzerine yapışmaz, kemikler kıkırdak halinde kalırlar. Raşitik çocuk, görünüşünden kolayca anlaşılabilir. Belkemiğindeki kayma nedeniyle eğilmiş, güçsüz bir bedenin ağırlığı altında ezilmekte olan çocuk acınası bir bünyeye sahiptir. Genellikle koca kafalı, diz eklemleri şişmiş, kemik yapısı oval bir şekle sahip olması muhtemel, bunun dışında genellikle de anormal bir kemik yapısına sahip olurlar.
Beslenme rejimine bağlı olarak iskorbüt, beriberi ve pellagra gibi hastalıklar gibi raşitizm hastalığı da ortaya çıkar. Eğer beslenme rejimi iyileştirilmez ise bu raşitizm haricindeki diğer saydığımız hastalıkların ölümcül sonuçları vardır. Raşitizm çocukluk çağı hastalığı olduğu için yeterli şekilde beslenme ile iyileştirilebilir ve ölümcül sonuçlar getirmez.

Raşitizm Hastalığını Nasıl Tedavi Edilir?
Raşitizm çocuklarda görülen bir hastalık olduğu için çocuk yeterli düzeyde D vitamini aldığı takdirde tedavisi gerçekleşir. Eğer hastalık umursanmaz ise ve tedavide geç kalınır ise kalıcı kemik bozukluklarına ve vücudun anormal bir bir şekle bürünmesiyle sonuçlanır. Tedavi için balık yağı en fazla tercih edilen besinlerden birisidir. Bunun yanında güneş ışınlarının bol miktarda D vitamini içermesi nedeniyle hasta yeterli düzeyde D vitamini alacak şekilde periyodik olarak güneş ışınlarını alabileceği bir ortamda tedavi edilir. Balık yağının haricinde süt ve süt ürünlerinde, yumurta sarısı, maydanoz, ısırgan otu, mantar gibi besinlerde D vitamini bulunur.

fizik muayene, kemik erimesi hastalığı, anlamı, raşitizm hastalığının ilaçları, kısaca korunma yolları, makale, sınıf, pediatri, önleyen, resmi ptt, sebebi, tanımı, tipleri, video
Raşitizm İlerleyen Yaşlarda Kalıcı Olabilir

Raşitizmin tarihçesi ve raşitizm hakkında diğer bilgiler
Raşitizm doktorların dikkatini ilk olarak Glisson sayesinde  1630 yılına doğru çekmiştir ancak hastalığın nedeninin beslenmeyle ilgili olduğu 19.yüzyılda Cheadle bulmuştur. Sonradan yapılan gözlemler, özellikle de Palm tarafından yapılan gözlemler raşitik hastanın ışığa ve güneşe çıkarılmakla iyileştiğini kanıtlamıştır.
Ne var ki, doktorlar bu basit tedavi yöntemini kabul etmekte çekimser kaldılar. Işık ve güneş ülkeleri olan Afrika ve Hindistan halklarının çocuklarında da raşitizmin açık belirtilerinin görüldüğü ileri sürülerek bu tedavi yöntemine karşı çıkılıyordu. Bunlara, toplumdan uzak yaşayan bu ilkel kabilelerin kulübelerinin sağlığa zararlı ve rutubetli havasındaki yaşayışları hatırlatılarak cevaplar veriliyordu. Bazı doktorlar ise tersine, Kuzeylilerin özellikle de yılda 6 ay gece içinde yaşayan Eskimoların göz kamaştırıcı gürbüz görünümlerini hatırlatıyorlardı. Bu karşı çıkışlar raşitizmi tedavi edici ikinci bir etken (balık yağı) bulununcaya kadar geçerli sayıldı. Böylece, yüzyılın başlarında, değişik ve birbirleriyle ilgisiz görünen bu iki yöntem (güneşte kalma ve balık yağı) ile hastalığa savaş açıldı ancak iyileştirilen hastalığın gerçek nedenleri ortaya konmadı. Raşitizm tedavisinde uygulanan bu iki yöntem arasında sıkı bir bağ vardır, bu iki tedavi birlikte yapıldığı sürece olumlu sonuç beklemek olağandır.
D vitamini eksikliği raşitizme neden olurken kalsiyum veya fosfat minerali eksikliği de raşitizm benzeri kemik gelişimini olumsuz etkileyen hastalıklara neden olabilmektedir.

Raşitizm başlığına sahip olan bu yazı raşitizm ve osteomalazi, raşitizm tedavisi ne kadar sürer, alopesi ameliyatı, vitamin eksikliği, bitkisel tedavisi, bçeşitleri, diğer adı, ders notları, ödev, ekşi, grafisi, fizik muayene, kemik erimesi hastalığı, anlamı, raşitizm hastalığının ilaçları, kısaca korunma yolları, makale, sınıf, pediatri, önleyen, resmi ptt, sebebi, tanımı, tipleri, video gibi anahtar kelimeler baz alınarak kullanıcıları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.

Raşitizm hakkında daha fazla bilgi için Google 'da Arama yapabilirsiniz.

4 yorum

avatar

D vitamini adeta insan vücudunun vazgeçilmez bir vitamin kaynağıdır.Alınmadığı takdirde bu tür hastalıklar meydana geliyor.En çok kemikleri ilgilendirir ve kemik gelişimine büyük katkısı vardır.

avatar

Konuya açıklık getirdiğiniz için teşekkür ederim hocam. Ne olduğunu merak ediyorum ve sizin sayenizde öğrendim. Bir araştırmamın daha sonuna geldik :)

avatar

İlkokulda bize her sınıfta öğretilen bir hastalıktı. Güneş ışınlarını yani D vitaminini vucudumuz eksik olarak alırsa ne yazıkki bu hastalığa maruz kalıyoruz.

avatar

İlk defa böyle bir hastalık duydum çocuğum olduğunda gerçekten dikkat edeceğim.

Back To Top