24 Ocak 2016 Pazar

E Vitaminin Bulunuşu

E vitaminin bulunması 19.yüzyıl başlarına denk gelmektedir, zaten vitaminlerin büyük bir çoğunluğu bu dönemde bulunmuştur. E vitamini de diğer vitaminler gibi hayvanlar üzerinde yapılan deneyler (bu deneylerin hiçbirini tasvip etmiyoruz) neticesinde keşfedilmiştir. E vitamini üreme için gerekli olduğu kadar sinir sitemi ve kaslar için oldukça önemlidir. Ayrıca son araştırmalar gösteriyor ki kanser ile mücadele konusunda e vitamini antioksidan olması nedeniyle direnç ve mücadele için oldukça yararlı olan antisterilite bir vitamin çeşididir.

E vitaminini kim bulmuştur, e vitamini ne zaman bulundu, araştırma, bilgi


Evans ve Sure adlı iki araştırmacının 1922 - 1925 yılları arasında yaptıkları deneyler üreme işlevlerini destekleyen bir vitaminin varlığını ortaya koydu. Buğday tohumundan veya buğday tohumundan çıkarılan yağdan yoksun kalan hayvanlarda görünüşte hiçbir bozukluk görülmüyordu; tüyleri parlak, kiloları ise bazen aynı yaştaki bir fareden daha fazlaydı. Bununla birlikte erkek farede üreme hücrelerinin gelişmesi duruyor, hayaları yavaş yavaş bozuluyordu. Bununla birlikte hayvan görünüşte erkeklik özelliklerini koruyordu, dişide de döllenme mümkündü. Ancak gebelik çok çabuk gelişiyor, ceninin gelişmesi duruyor ve iki gün sonra havasızlıktan ölüyordu. Daha sonrasında ise ya dışarı atılıyor ya da içte kalıp kayboluyordu.

Beslenmeye, buğday tanesi embriyonunun eklenmesiyle erkekte döllenme olanağı ancak vitamin eksikliğinin başlangıcında yeniden oluşabiliyor, oysa dişinin aynı yoldan tedavisi, vitamin eksikliğinin oldukça ilerlemiş bir devresinde de gerçekleştirilebiliyordu. Böylece Evans ve Sure bilinmeyen besin dünyasında yağda eriyen (buğday tohumun yağında da bulunduğuna göre) özel bir vitaminin varlığını açıklamaya karar verdiler.
Bu kısırlığı önleyici yeni vitamine, E vitamini adı verildi. E vitaminin keşfinden bir süre sonra ise / bileşikten oluştuğu keşfedildi. Bu keşiften yaklaşık olarak 25 yıl sonra ise tokotrienoller keşfedildi.

E vitaminin bulunuş öyküsü diğer vitaminlerin bulunuşları kadar heyecan yaratmamıştır. Çünkü diğer vitaminler kadar yaşamsal döngüyü sağlamakta görevli olduğu söylenemez. Bulunuş yazısından sonra e vitaminin görevlerinin neler olduğunu bir sonraki yazımızda sizler için hazırlayacağız.

Kullanıcılar E vitamini ile ilgili hazırlanan bu makaleye E vitaminini kim bulmuştur, e vitamini ne zaman bulundu, araştırma, bilgi, hakkında, ne zaman aramalarını yaparak ulaştı.

E Vitaminin Bulunuşu hakkında daha fazla bilgi için Google 'da Arama yapabilirsiniz.

6 yorum

avatar

Hayvan deneyleri üzerinde bulunmuş gerçekten şaşırdım, o masum hayvanlar üzerinde neler neler yapıyorlar

avatar

E vitamini sinir sitemiyle üreme sistemi için oldukça önemli bir vitamin grubudur. Bünyemizden eksik etmemeliyiz. Meyveler ve sebzelerle dengelemeliyiz.

avatar

Zaten bütün deneyler hayvan üzerinde deniliyor. Özellikle farekerde. Yani insanoğlunun acımasızlığı herşeyde var...

avatar

Zaten birçok biyolojik olaylarda şimdiye kadar hep hayvanları kullandılar.. Genelde fareler kurban gidiyor:) benimde kafama biara takılmıştı acaba hangi akıllı buldu bu vitaminleri diye:)

avatar

Bana göre en önemli vitamin E vitamini bütün organlarımızı etkiliyor değerli arkadaşlar faydalarını bizle paylaştığınız için teşekkür ederim iyi günler..

avatar

Bilinen deneylerin tümü hayvanlar üzerinde yapılıyor zaten buluşların çoğu hatta tüm riskli tarafları hayvanlarda bir sonuca ulaşırsa insanlarda deneniyor bu acı bir gerçek olmasıyla birlikte aslında bir nevi iyi yoksa halkı kandırıp ta deneme yaparlardı kesin bu arada bilimin bu denli ilerleyişi hep eski tarihlere değiniyor bu zamanlarda hiç bir buluş olduğu konuşulmuyor ne bulunduysa çok eskilerden bulunmuş şu an yapılan sadece geliştirme yeni bir buluşa önem verilmiyor sanırım..

Back To Top